معرفی و خلاصه داستان فیلم فروشنده [2016] The Salesman در سایت سی ویو :
رعنا و عماد زن و شوهری جوان هستند که در حال اجرای تئاتری بر اساس نمایشنامه مرگ فروشنده نوشته آرتور میلر هستند. آنها به علت نشست زمین مجبور میشوند به اجبار خانه خود را ترک کنند و به اصرار یکی از دوستانشان بنام بابک به خانهای اسبابکشی میکنند که پیشتر زنی بدنام بنام «آهو» در آن ساکن بوده است. ابتدا همه چیز خوب پیش میرود ولی وقایع بعدی به بحرانی غیرقابل کنترل ختم میشود…
درباره فیلم
فروشنده فیلمی به کارگردانی و نویسندگی اصغر فرهادی است. این هفتمین فیلم بلند اصغر فرهادی است که ابتدا «برسد بدست آهو» نام داشت اما در اواسط فیلمبرداری نامش تغییر کرد و با عنوان فروشنده اکران شد. در مراسم اختتامیه جشنواره کن جایزه بهترین فیلمنامه به اصغر فرهادی داده شد و شهاب حسینی هم برندهٔ جایزه بهترین بازیگر مرد شد. همچنین فروشنده در پایان زمان اکران خود موفق شد رکورد بیشترین فروش که پیشتر در دستان فیلم محمد رسولالله به کارگردانی مجید مجیدی بود را بشکند و تبدیل به پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران بشود. فروشنده به عنوان نماینده ایران در اسکار ۲۰۱۷ به آکادمی اسکار معرفی شد و سرانجام در تاریخ نهم اسفند ماه سال ۱۳۹۵ موفق شد جایزه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان را بدست آورد.
پیشینهٔ داستانی
به نوشته پایگاه اینترنتی - سینمائی سینماژورنال ، داستانِ فیلم با داستان دو سینمایی دیگر یعنی فیلم مستأجر اثر رومن پولانسکی و فیلمنامهٔ حقایق دربارهٔ لیلا دختر ادریس اثر بهرام بیضایی همانند است.
ساخت
اصغر فرهادی که قرار بود پروژهٔ جدید خود را در اسپانیا آغاز کند و تا شروع پیش تولید فیلم ، یکسال زمان داشت که تصمیم به ساخت فیلم فروشنده در ایران گرفت. فرهادی پروانه ساخت این فیلم را در ۱۸ مهرماه ۱۳۹۴ از سازمان سینمایی دریافت کرد. نام پیشین این فیلم «برسد به دست آهو» بود که به علت اینکه نام «فروشنده» تناسب بیشتری با داستان نهایی فیلم داشت، تغییر نام پیدا کرد. درگذشت یدالله نجفی ، صدابردار با سابقه فیلم ، باعث ایجاد وقفهای یک هفتهای در فیلمبرداری شد و سرانجام فیلمبرداری فیلم فروشنده ، به کارگردانی اصغر فرهادی ۷ اسفند به پایان رسید.
از راست شهاب حسینی ، اصغر فرهادی و ترانه علیدوستی. نشست خبری فیلم فروشنده ، دوشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۵ در ایران
نمایش
فروشنده در اروپا و آمریکا با نام فروشنده - The Salesman و در فرانسه با نام مشتری - Le Client - عرضه شد. دلیل این تغییر نام در فرانسه ، ساخت فیلمی به اسم فروشنده در این کشور است. نمایش عمومی تازهترین ساخته اصغر فرهادی از ساعت ۶:۴۵ دقیقه صبح روز چهارشنبه دهم شهریور ماه آغاز شد. فروشنده تنها در سه روز حدود یک میلیارد تومان فروش داشت. این فیلم روز چهارشنبه در نخستین روز اکرانش ۲۵۰ میلیون تومان فروش رفت و رکوردی جدید در سینمای ایران ثبت شد؛ درنهایت فروشنده در روز ۲۳ آبان سال ۹۵ در آخرین هفته اکرانش در ایران ، با شکستن رکورد فیلم «محمد رسولالله» مجید مجیدی پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران شد. فیلم فروشنده از تاریخ ۲۰ دی ماه در شبکه نمایش خانگی منتشر شده است. فروشنده روی هم رفته آرای مثبت فراوانی را از داوران سینمایی به خود اختصاص داد و از استقبال عمومی خوبی نیز برخوردار شد.
فروشنده در اسکار
دونالد ترامپ در اولین روزهای خود در کاخ سفید قانونی را وضع کرد که طی آن مردم هفت کشور از جمله ایران اجازه ورود به خاک آمریکا را ندارند. ترانه علیدوستی بلافاصله به این خبر واکنش نشان داد و در اینستاگرام و توئیتر خود نوشت که حتی اگر این قانون شامل حال هنرمندان نشود او برای شرکت در مراسم اسکار به آمریکا نخواهد رفت. این نوشته ترانه با واکنشهای بسیاری در داخل و خارج از کشور رو به رو شد. آکادمی اسکار هم در بیانیهای این کار ترامپ را محکوم و از ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی دفاع کرد. اصغر فرهادی نیز با انتشار متنی اعتراض و انزجار خود را از این قانون اعلام کرد و گفت که حتی در صورت اجازه در کنار دیگر عوامل فروشنده در مراسم اسکار شرکت نخواهد کرد. در ششم اسفند ماه ۱۳۹۵ اصغر فرهادی، انوشه انصاری ، اولین زن فضانورد و پروفسور فیروز نادری، مسئول اجرایی عملیات سفر به مریخ را به عنوان نمایندگانش برای حضور در مراسم اسکار معرفی کرد.
حمایت شهردار لندن از اقدام فرهادی
صادق خان شهردار وقت لندن در حمایت از اقدام اصغر فرهادی مبنی بر عدم شرکت در مراسم اسکار به دلیل اعتراض به قانون مهاجرتی دونالد ترامپ ، اعلام نمود تصمیم دارد فیلم فروشنده را در یکی از میادین لندن برای عموم بطور رایگان به نمایش بگذارد. صادق خان که پیشتر از مردم خواسته بود برای تماشای این فیلم بیایند ، نمایش فیلم اصغر فرهادی را یک «افتخار» عنوان کرد. صادق خان گفت: «میخواهم دنیا بداند که ما در کنار اصغر فرهادی ، کارگردان ایرانی و تمام آنهایی که به خاطر نژادشان مورد تبعیض قرار گرفتهاند ، ایستادهایم.»
این فیلم در عصر روز یکشنبه ۲۶ فوریه ۲۰۱۷ میلادی ( یک شب قبل از برگذاری مراسم اسکار ) در میدان ترافالگار لندن برای عموم نمایش داده شد و حدود ۱۰ هزار نفر آنرا تماشا کردند. پیام اصغر فرهادی نیز در میان جمعیتی که برای تماشای فیلم او به میدان ترافالگار لندن آمده بودند ، پخش شد. او در این پیام از حمایت مردم تشکر کرد. پیش از او مایک لی کارگردان بریتانیایی ، در میدان ترافالگار گفت: «فیلم جدایی نادر از سیمین یکی از بهترین فیلمهایی بود که دیدهام و فیلم فروشنده هم فیلم بسیار خوبی است اما قصد ندارم قبل از نمایش ، داستان آن را لو بدهم.» همچنین شهردار لندن خود نیز برای تماشای فیلم فروشنده در میدان حاضر شد.
جایزهٔ اسکار
در هشتاد و نهمین دوره جوایز اسکار جایزه بهترین فیلم خارجی زبان به فروشنده تعلق گرفت. فروشنده برای تصاحب این جایزه با رقبایی همچون تونی اردمن در رقابت بود. این دومین جایزه اسکار سینمای ایران و اصغر فرهادی است و فرهادی توانست نام خود را در کنار اینگمار برگمن و فدریکو فلینی و کارلوس سائورا به عنوان چهارمین کسی که موفق شده دو بار این جایزه را ببرد ثبت کند.
انوشه انصاری از طرف اصغر فرهادی به روی صحنه رفت و بعد از گرفتن جایزه از دستان شارلیز ترون از جانب اصغر فرهادی نامهای خواند: «افتخار بزرگی است که برای دومین بار این جایزه با ارزش را دریافت میکنم. از اعضای آکادمی متشکرم و همینطور دیگر کاندیدهای این رشته. متاسفم که امشب در کنار شما نیستم. من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگر که با قانونی غیرانسانی منع ورود مهاجران مورد بیاحترامی واقع شدند به آمریکا نیامدم. تقسیمبندی جهان به ما و دشمنان ما توسط سیاستمداران افراطی و باعث ترس میشود. ترسی که توجیهی است دروغین بر خشونتها جنگها. جنگهایی که مانع بزرگی بودند بر سر دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کشورهایی که مورد تهاجم واقع شدهاند. سینماگران میتوانند با چرخش دوربین هایشان به مشترکات انسانی کلیشههایی که از ملیتها و ادیان مختلف ساخته شده را بشکنند و زمینه همدردی و به دنبال آن همبستگی مردمان جهان را فراهم کنند. همدردی چیزی است که ما امروز بیشتر از هر زمان دیگری به آن نیاز داریم.»
گردآوری و ویرایش:
سی ویو - پایگاه اطلاعاتی سینما
30view - all about Cinema